top of page
  • Writer's pictureEda Aydemir

Profesyonel Gelişim (Professional Development ‘PD’)

Updated: Feb 20, 2020

Funmathfan platformu online olduğundan beri en çok gelen ve en sevindirici mailer, mesleğe yeni adım atacak olan öğretmenlerin, okul sonrası mesleki gelişimlerini nasıl sağlayabilecekleri ile ilgili.


Ben de bu konuda naçizane fikirlerimi ve en azından kendi deneyimlerimi paylaşmak isterim.

Eğitim, maalesef dünyadaki hem finansal hem de zaman açısından en pahalı hizmetlerden biri.

Günümüzde hepimiz artık, çok büyük şirketlerde iş bulmak ya da kendi start-up’ ını kurmak için diplomalara gerek olmadığını okuyoruz. Örneğin, en son TESLA şirketinin de kurucusu olan Elon Musk’ın bu konudaki söylemi paylaşıldı. Burada gözden kaçırılan ya da kaçırılmak istenen asıl nokta ise, Tesla’ya ya da diğer büyük şirketlere alınırken diploma sorulmuyor olabilir ama bilginiz kesinlikle soruluyor. Örneğin kodlama ile ilgili bir sınava giriyorsunuz ya da data-science ile ilgili bilginizi uygulamalar üzerinde ispatlamanız gerekiyor.


Yine de bu bilgi ve becerilere ulaşmanın en kolay yolu sizinle bu paylaşımları yapmayı bekleyen konusunda uzman ve çok değerli eğitmenleri barındıran üniversiteler.


Asıl zor olan, üniversiteyi bitirip işe başladıktan sonra da bilgiye ulaşmaya ve yeni beceriler kazanmaya devam edebilmek. Bunun her branş için ne kadar önemli olduğuna ve aksi durumda yaptığınız hiçbir işte gerçekten başarılı ve etkili olamayacağınız gerçeğine değinmiyorum bile.



PLN: Master ve doktora yolunda ilerlemek seçeneği dışında, hemen çalışmaya başladıysanız, en kolay ve ücretsiz yol, kendi profesyonel öğrenme ağınızı oluşturmak (Professional Learning Network “PLN”). Özellikle Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya ağlarından kendi mesleğinizle ilgili hem Türkiye’den hem de diğer ülkelerden önde gelen eğitimcileri ve kurumları takip edebilir, önemli platformlara ücretsiz olarak üye olabilir ve tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Öneriler: YouCubed, PBS, Mathigon, ASCD, NCTM, ATM, Hannay Fry, Jo Morgan, Jo Boaler, BauSTEM, MatPesinde, OxfordEdMaths, Ali Nesin, Vsauce, ETPistanbul, Maths Ed, Vincent Pasntaloni, Popular Science, Parallel Project, Nasa, Numberphile …

(Listeyi @funmathfan1 in takip listesinde de bulabilirsiniz.)


Kitap ve Dergi Abonelikleri: Bunun yanında hem branşınızla hem de eğitimle ilgili kitapları okumak, dergilere üye olmak hatta bu kitap ve dergileri okulda öğrenciler ile paylaşmak bir diğer yol. Özellikle ülkemizde aylık çıkan bilim ve teknoloji dergileri ile Yapı Kredi, İş Bankası ve TÜBİTAK yayınlarının kitapları ve tabii ki Ali Nesin Hocanın yazdığı tüm kitaplar hem bizler hem de öğrencilerimiz için çok etkili olacaktır. Ek olarak yurt dışında yeni çıkan kitapları da takip edebilir, isterseniz Türkçe çevirilerini de okuyabilirsiniz.

Öneriler: Kitap listesi için lütfen tıklayın,

Dergiler; Quanta Magazine (online ve ücretsiz) Wired, Nat Geo, Nat Geo kids, Popular Science, Bilim ve Teknik, Bilim ve Çocuk, Matematik Dünyası Eski Sayıları, How it Works …


Müzeler ve Bilim merkezleri: Okumak ve araştırma yapmak kadar gezerek de öğrenmeye devam edebilirsiniz. Gezdiğiniz, ziyaret ettiğiniz yerlere matematiksel ve bilimsel gözlerle bakmak da çok önemli. Etrafımıza matematik gözlerle (math eyes) bakmanın en önemli geri dönütlerinden biri de öğrencilerimizden gelen “matematik hayatta ne işimize yarar” sorusuna en etkin cevapları bulabilmek olacaktır. Matematik ve bilim müzelerine, bilim ve teknoloji merkezlerine gitme şansı yaratabilmek, hem kişisel ve profesyonel gelişim için hem de branşlarımız için materyal sağlamakta ilham kaynağı olacaktır.

Öneriler: Rahmi Koç Müzesi, Bilim merkezleri ve tüm dünyadan örnekler için lütfen tıklayın


Sempozyum, panel ve atölyeler: Türkiye’de de son dönem yaygınlaşan öğretmenlerin birbirleri ile paylaşım yapmalarını kolaylaştıran birçok oluşum var. Belki de en eskilerinden biri olan Sonbahar Öğretmenler Sempozyumuna (ATC /SÖS) imkanlar zorlanarak da olsa düzenli olarak katılmak iyi olur. Bunun yanında ETP, ETZ ya da eğitimde iyi örnekler konferansı gibi birçok paylaşım platformu da var. Eğer şansınız varsa yurtdışındaki paneller, sempozyum ve atölyeler de tabii ki farklı perspektifler sunarak kişisel gelişiminize önemli katkı sağlar. (NCTM, ATM, BCME …) Bu arada hem yurt dışında hem de Türkiye’deki birçok panel ve sempozyumun videoları Youtube üzerinden paylaşılıyor.

Mesleki tecrübeniz arttıkça bu platformlarda paylaşım yapmak da katılmak kadar önemli. Bunun yanında yurt dışındaki panellerde sunum yapmak da aynı şekilde hedefleriniz arasında olmalı.


Nesin Matematik Köyü: Eğer matematik öğretmeni iseniz, sanırım tüm profesyonel gelişim olanaklarının başında Nesin Matematik Köyünü ziyaret etmek ve oradaki derslere katılmak olabilir. Köyün yaz programları özellikle mutlaka takip edilmeli. Kontenjanlar çok hızlı doluyor. O yüzden sürekli sitelerini kontrol etmek gerekiyor.


Podcasts, Filmler, Belgeseller ve Youtube Kanalları: Matematiksel ve bilimsel içerikli filmler ve belgeseller profesyonel gelişimin en zevkli yanlarından biri. Örneğin bilim adamlarının hayatlarını konu alan filmler, özellikle BBC nin belgeselleri hem bizler hem de öğrencilerimiz için birebir.

Öneriler: Film ve Belgesel Önerileri için lütfen tıklayın.

Youtube kanalları: Numberphile, The Royal Institution, physicsfun, Khan Academy, Up and Atom, NOVA PBS Official, PBS Infinite Series


Online Micro Master, Sertifika Programları: EDX, Coursera, iTunes U gibi online eğitim sunan platformların eğitimlerinden haberdar olmak ve dünyaca ünlü üniversitelerin ücretsiz derslerinden yararlanabilmek de çağımızın ve internetin bize sunduğu en etkili en ulaşılabilir öğrenme ortamlarından. Ayrıca birçok üniversitenin kendi bünyelerinde açtığı online modüller de mevcut. Mesleğimiz gereği bu dersleri alırken hem içerik hem de online ders tasarımlarının nasıl yapıldığı hakkında fikir sahibi olabiliriz.


Üniversite Programları: Üniversitelerin branşlarınızla ilgili bölümlerinin açtığı eğitimleri takip etmek, fırsat buldukça belirli aralıklarla bu eğitimlere katılmak kuşkusuz büyük bir katkı, bunlar genellikle sertifika programları olarak düzenlendiği için, cv’leriniz için de sürekli gelişimde olduğunuzun bir kanıtı. Burada dikkat edilmesi gereken, bu işi sadece finansal amaçlarla yapan kişi ya da kurumlara karşı dikkatli olmak, size sertifika verebilecek kişilerin özgeçmişlerine de bakarak bu yeterlilikte olup olmadıkları kontrol etmek.

Öneriler: BAUSTEM STEM Lider öğretmen mesleki gelişim programı


Öğrenci İhtiyaçları: (Last but not least ) Profesyonel gelişimimizi yönlendiren en büyük kaynak yine öğrencilerimiz ve onların ihtiyaçları olacaktır. Tüm bu önerileri bir anda yapmaya çalışmak yerine en etkilisi eminim ki öğrenci ihtiyaçlarının bizlerin profesyonel gelişimini yönlendirmesine izin vermek ve bilimsel teknolojik gelişmeleri ve eğitim alanındaki çalışmaları takip etmeyi (Ve bu gelişmeleri branşımız olsun olmasın öğrencilerimizle paylaşmayı) hayatımızın bir parçası haline getirmek...


Lütfen siz de önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

145 views

Recent Posts

See All
bottom of page